A Kis Szent Teréz Bazilika orgonája

A bazilikában eredetileg egy két manuálos Angster orgona épült 1937-ben, melyet Angelo Rotta pápai nuncius szentelt fel. A templom a kommunista időkben jelentős anyagi nehézségekkel küzdött, ezért a hangszer elhasználódott, állapota leromlott. A szerzetesek szétszóratása után visszatérő kármeliták úgy döntöttek, hogy az eredeti hangszert elbontatják és egy új hangszert építettek a helyére. A Váradi és Fia Orgonagyárat bízták meg a feladattal, akik 1993-ra el is készítették a mai napig használatban lévő három manuálos 45 regiszteres orgonát. A hangszer azóta is több kisebb javításon esett át, amelynek során az új orgona konstrukciós és technikai hibáit orvosolták. 2023-ban lett a hangszer 30 éves. A hangszer a francia romantika orgonaműveinek előadására alkalmas a leginkább.

2023 áprilisában Dr. Bednarik Anasztázia CD felvételt készített hangszerünkön, mely során César Franck nagy műveit rögzítette. Az orgona számos koncert során bizonyította képességét, hogy a bazilika különleges akusztikájú térében kiváló hangverseny élményt tud biztosítani minden orgonaszerető számára.
A hangszer harmincéves fennállása során állapota folyamatosan romlott, mivel nagyobb tisztításra és karbantartásra nem volt lehetőség így reménykedve várjuk, hogy a közeljövőben felújításra és javításra sor kerülhet így visszaadva azt a magasztos hangzást amelyet a kármeliták eredetileg ebbe a gyönyörű térbe megálmodtak.